• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Pálinkatündér

Keresés

Független pálinkaszakértői oldal | kiváló pálinkák webáruháza

Bejelentkezés| Regisztráció
Termék |0 Ft|
  • Főoldal
  • Válogatott pálinkák webshop
  • Szakértői blog
  • Rendezvényre
    • Pálinkabírálat
    • Kínálattervezés
    • Pálinkakóstoló
    • Pohárkölcsönző
  • Rólunk
    • Hívjon bírálónak!
    • Meglepetés-pálinkacsomag
    • Szaktanácsadás
    • VIP-tartalom
    • A pálinkatündérről
    • Kapcsolat
  • [letölthető]
    • [Itt kezdje, mielőtt ajándékozna]
    • [határidő!] Pálinkabíráló minitréning

3 perc múlva tudni fogja, mi a gyémántpárlat

2018-09-04 by MarketingHajni

A desztillálás, azaz a lefőzés

A pálinkafőzés – ha engem kérdeznek – felerészt tudomány, felerészt művészet. Különösen, ha jó pálinkát akarunk főzni. 
Megfelelő szaktudás, érzék, eszközök és tapasztalat nélkül csak karcos lőre lesz az eredmény, de ha valaki igazi pálinkamester, 
akkor a gyümölcsből varázslatosan finom, aromás italt tud készíteni. 
Cikksorozatunk e heti részében megmutatjuk, hogyan megy végbe e varázslatnak az utolsó (előtti) lépése.

Az ember bele sem gondol, mennyi minden kell ahhoz, hogy igazán finom pálinkával koccinthassunk egy-egy nevesebb alkalom során.

Már írtunk arról, hogy a termőterület kiválasztása, a gyümölcsök feldolgozása, a cefrézés mind-mind nagy odafigyelést igényelnek, és elég egy apró hiba, vagy ha tapasztalatlan a főző”mester”, és máris tönkremegy az itóka.

 

INGYENES E-BOOK LETÖLTÉS - 7 PONTOS ÚTMUTATÓ PÁLINKA AJÁNDÉKOZÁSÁHOZ

 

Nézzük, mi mindenre kell odafigyelni a főzés, azaz hivatalos szakkifejezéssel a lepárlás során!

[Facebook oldalunkat itt találja, kövessen minket ott is!]

leparlas_blogcikk1

A lepárlás célja az alkoholtartalom növelése

Legutóbb ott hagytuk abba a történetet, hogy készen volt a cefrénk, melyben már lezajlottak az erjedési és bomlási folyamatok. Most pedig az a célunk, hogy ebből a cefréből (aminek már van némi alkoholtartalma) nagy alkoholtartalmú, ugyanakkor a torkot kellemesen simogató nedűt készítsünk, a lehető legjobb minőségben.

Szakkifejezéssel élve a lepárlás célja a töményítés (az alkoholtartalom növelése) és az aromaalkotó elemek kinyerése, miközben a nemkívánatos elemeket távol tartjuk az italtól.

Ennek érdekében kétféle lepárlási módszer létezik:

 

1. Kisüsti lepárlás

A kisüsti, azaz a hagyományos lepárlás során szakaszosan, kétszeresen desztilláljuk a pálinkát. A kisüsti név arra utal, hogy kis üstben, maximum 1000 literes edényben történik a folyamat.

Ennek első lépésében a cefre illó és nem illó komponenseit választjuk el egymástól, a kapott folyadékot alszesznek nevezzük.

 

A második főzés előtt alaposan ki kell mosni az üstöt és az egész berendezést, vagy egy másik, tiszta desztillálót kell használni, hogy ne keveredjen bele az előző főzet maradéka.

Ezután ezt az alszeszt töltjük be az üstbe, a cefre helyére, és tovább töményítjük. A második desztilláláskor kapott folyadéknak 3 része van, amelyek egymás után jönnek:

• az előpárlat vagy rézeleje
• a középpárlat
• és az utópárlat.

Az előpárlat és az utópárlat nem kerül palackokba, a pálinkafőzés során kizárólag a középpárlattal foglalkozunk tovább, ebben van a gyümölcs jellegzetes illata és aromája. De még a középpárlat sem teljesen homogén:

ennek is a legközepe, a legfinomabb, legaromásabb része az úgynevezett gyémántpárlat, ami a pálinka igazi esszenciája.

 

Jogosan merül fel a kérdés, hogy ha ennyire finom a gyémántpárlat, akkor miért nem palackozzuk csak ezt? Miért foglalkozunk a többi résszel?

Nos, a gyémántpárlat annyira kevés, hogy ennyiért nem éri meg bekapcsolni a főzőberendezést, még akkor sem, ha igazán finom lesz a végeredmény.

 

De nem kell aggódni, hiszen ha jó az alapanyag, az előkészítés és a főzőmester, akkor a teljes középpárlat nagyon finom!

Valahogy úgy kell ezt elképzelni, mint a dinnyét nyáron: a közepe a leges-legfinomabb, legédesebb, de azért a többi része is igen ízletes

.

Hogyan lehet megkülönböztetni a párlatrészeket?

A párlatrészek ránézésre majdnem teljesen egyformák (bár az előpárlat gyakran kékes színű lehet), és nem jelentik be az érkezésüket: ehhez kell a tapasztalt főzőmester, aki folyamatosan ízlelgeti,

kóstolgatja a kifolyó folyadékot, és a kellő pillanatban beavatkozik, hogy szeparálja egymástól a különböző részeket.

Ezt hívják hivatalosan a párlatfrakciók elválasztásának.

leparlas_blogcikk2

2. Folyamatos lepárlás

Ez az eljárás egyszerűbbnek tűnő, egylépéses folyamat, amikor a kisüsti lepárlás két szakasza egyben zajlik. Ezt a desztillálási módszert nevezik erősítőfeltétes, oszlopos vagy tornyos lepárlásnak is.

 

Itt is ugyanúgy 3 frakcióban csordogál ki a folyadék, és itt is a főzőmester tapasztalatán, és edzett ízlelőbimbóin múlik, hogy a 3 frakciót elválassza egymástól.

 

Így készül tehát a pálinka… pontosabban a pálinka nyers verziója, hiszen ilyenkor még korántsem az a finom ital, amit ismerünk és szeretünk.

Ahhoz még egy kis pihentetés, utána igény és ízlés szerint szeretetteljes érlelés, gondos ágyazás, és akár bizonyos utómunkálatok is kellhetnek– de erről szól majd a következő cikk.

 

 

Hasonló tartalmakért igazán érdemes ide kattintani és ha van új cikkem, azonnal küldöm is.

Ha lemaradt a pálinkatanító sorozatunk elejéről, itt tudja most elkezdeni.

fb-share-icon
Tweet

Kategória: Szakértői blog Címkék: minőségi pálinka, pálinka készítése, pálinkafőzde

Címkék

alkoholtartalom bírálat cefre desztillálás eredetvédett erjesztés feldolgozás főzde főzőmester gyümölcs gyümölcsfajta gyümölcsszedés hungarikum házasítás közösségi oltalom minőségi pálinka málna pálinka pálinka fogyasztása pálinkafőzde pálinka készítése pálinkakóstoló Pálinka Nemzeti Tanács savvédelem technológia termőterület törvényi szabályozás válogatás ágyazás élesztőgomba évjárat ízlelés

Legutóbbi bejegyzések

  • A málna nagyon érzékeny gyümölcs [videóval]
  • 3 perc múlva tudni fogja, mi a gyémántpárlat
  • Ki nem lőtt [társalgási] töltények a Pálinkatündértől
  • Az ízlelés nem is olyan könnyű – 4 megoldás az azonnali fejlődéshez
  • Egyik percben lédús gyümölcs, a másikban bársonyos itóka. Mi az?

Elsődleges oldalsáv

ITT KEZDJE, mielőtt pálinkát ajándékozna [LETÖLTHETŐ]

Mutatom, mit kell tenni, hogy szakértőbb lehessen

palinka_fb_kreativok

Termékkategóriák

  • Kiváló pálinkák
  • Kiváló pálinkakülönlegességek
  • Díszdobozok
  • Kiegészítők
  • Meglepetéscsomagok

A Pálinkatündér ajánlata

  • Kezdőknek
  • Haladóknak
  • Hölgyeknek
  • Uraknak
  • Fiataloknak
  • Időseknek

Főzdék

  • Agárdi Pálinkafőzde
  • Árpád és Vadász Pálinkák
  • Cruxx Gemina Pálinka
  • Gong Pálinkaház
  • Gyulai Pálinkamanufaktúra
  • Madarasi Pálinkaház
  • Nobilis Pálinkafarm
  • Szigetköz Lelke Pálinkaház
  • Zimek Pálinkamanufaktúra

Gyümölcsök és különleges eljárások

  • Ágyas
  • Alma
  • Barack
  • Birs
  • Cseresznye
  • Érlelt
  • Esszencia
  • Házasítás
  • Körte
  • Málna
  • Meggy
  • Ribizli
  • Szeder
  • Szilva
  • Szőlő
  • Törköly
  • Vadgyümölcs

Kedvelhet és megoszthat

Facebook
Facebook
fb-share-icon
Twitter
Tweet

Footer

palinkatunder.hu

🍷Pálinkamester
🍾 Független szakértői webshop
#pálinka #hungarikum #pálinkakóstolás
⏩⏩⏩Hogyan válasszunk ajándékba?⏪⏪⏪
🖱Katt ide a részletekért 👇

palinkatunder.hu
Boldog 2019-et kívánunk! Köszönöm a vásárlóimnak, a kóstoltató programokon résztvevőknek és üzleti partnereimnek az egész év élményeit! ⠀
.⠀
.⠀
#2019 #happynewyear #pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #pálinkawebshop #pálinkamester #productofhungary #hungarikum #hungaricum #tasteofhungary #drinkstagram
Ha ebben az évben még tanulna, olvasna egy kicsi Ha ebben az évben még tanulna, olvasna egy kicsit a pálinka-bíralasrol, talál nálunk egy kompakt kis minitreninget.
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #pálinkawebshop #pálinkamester #productofhungary #hungarikum #hungaricum #tasteofhungary #drinkstagram
Ez itt most az utolsó pillanat, éljen vele az ü Ez itt most az utolsó pillanat, éljen vele az ünnepek előtt! ⠀
Garantált kiszállítás Budapesten és környékén a 22-ig leadott rendelésekre.⠀
Kattintson a profilomban lévő linkre a karácsonyi ajánlatokért.⠀
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #pálinkawebshop #pálinkamester #productofhungary #hungarikum #hungaricum #tasteofhungary #drinkstagram
Gyors vacsorák ideje. Holnap már az aprósüteményeké a főszerep a konyhában.⠀
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #pálinkawebshop #pálinkamester #productofhungary #hungarikum #hungaricum #tasteofhungary #drinkstagram
Egy utolsó munkanap, és a családé vagyok. Kös Egy utolsó munkanap, és a családé vagyok. Köszönöm az aktív részvételt a mai kóstolóimnak. :-)⠀
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #hungarikum #mutimitiszol #gastronomy #pálinkawebshop #spirit #drink #partydrink #tasting #spirittasting #sommlife #gyümölcspálinka⠀
#karácsony2018 #karácsonyiötletek #karácsony
Most már sok idő tényleg nincs a készülődés Most már sok idő tényleg nincs a készülődéssel, a gyors ebédek és gyors vacsorák jönnek. Ünnepi menü előkészítve? :-)⠀
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #pálinkawebshop #pálinkamester #productofhungary #hungarikum #hungaricum #tasteofhungary #drinkstagram #mik #ikozosseg #közösség #magyarinsta
A férfiasabb karakterű emberek az intenzívebb g A férfiasabb karakterű emberek az intenzívebb gyümölcsök ízeit kedvelik.⠀
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #mik #ikozosseg #mutimitiszol #idézet #napibölcsesség #quote #idezet #idezetek
Ha még lesi az ötleteket, mondok én is, ok? Mi Ha még lesi az ötleteket, mondok én is, ok? Mi lenne, ha idén kerülne a fa alá egy igazán ínyenc ital? Mondjuk egy olyan évjáratból, amiben nem tud csalódni?⠀
Kattintson a profilomban lévő linkre a karácsonyi ajánlatokért.⠀
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #pálinkawebshop #pálinkamester #productofhungary #hungarikum #hungaricum #tasteofhungary #drinkstagram
Egyike az utolsó pálinka kóstoltatás programok Egyike az utolsó pálinka kóstoltatás programoknak az ünnepek előtt. Aztán kis pihenés. 🌲
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #hungarikum #mutimitiszol #gastronomy #pálinkawebshop #spirit #drink #partydrink #tasting #spirittasting #sommlife #gyümölcspálinka
Load More... Follow on Instagram

VÁSÁRLÓI INFORMÁCIÓK

  • Bejelentkezés
  • Kosaram
  • Pénztár
  • Szállítási módok
  • Adatkezelési Szabályzat
  • ÁSZF
  • Kapcsolat
  • VIP-tartalom

Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013 Barion banner
Mi az a Barion?
A Barion elektronikus fizetéseket lebonyolító szolgáltatás, amivel kényelmesen és biztonságosan tud bankkártyával (VISA, VISA Electron, MasterCard, Maestro és American Express) vagy előre feltöltött Barion-egyenleggel fizetni webáruházakban, mobilalkalmazásokban vagy családjának, barátainak.
  • Általános Szerződési Feltételek
  • Adatkezelési Szabályzat
  • Szállítási módok
© 2017 Pálinkatündér
  • @palinkatunder.hu

  • @palinkatunder.hu

  • Social Share

    Facebook Twitter