• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Pálinkatündér

Keresés

Független pálinkaszakértői oldal | kiváló pálinkák webáruháza

Bejelentkezés| Regisztráció
Termék |0 Ft|
  • Főoldal
  • Válogatott pálinkák webshop
  • Szakértői blog
  • Rendezvényre
    • Pálinkabírálat
    • Kínálattervezés
    • Pálinkakóstoló
    • Pohárkölcsönző
  • Rólunk
    • Hívjon bírálónak!
    • Meglepetés-pálinkacsomag
    • Szaktanácsadás
    • VIP-tartalom
    • A pálinkatündérről
    • Kapcsolat
  • [letölthető]
    • [Itt kezdje, mielőtt ajándékozna]
    • [határidő!] Pálinkabíráló minitréning

Az ízlelés nem is olyan könnyű – 4 megoldás az azonnali fejlődéshez

2018-08-12 by MarketingHajni

Ön is kóstolt már százféle italt, de nem tudta megmondani, hogy melyik milyen? Ugye kérdezték Öntől is, hogy "na, hogy ízlik?", de csak hümmögött válaszul, mert fogalma sem volt, milyen gyümölcsből is készült az a pálinka? 
Nos, ezzel egyáltalán nincs egyedül. Nagyon sok Önhöz hasonló ember van, akiknek az ízlelés nem is megy olyan könnyen. Vegyük most sorra, mik lehetnek ennek az okai.

pálinkáspohár - blogcikk

Lehet, hogy Ön épp abba a 25%-ba tartozik...

Európában az emberek fele átlagosan érez ízeket, egynegyede csökkent ízlelőképességű, azaz alig tud különbséget tenni a zamatok között, különösen a keserűt érzékeli kevéssé. (Az okokért olvasson tovább.)
A maradék 25% viszont abba a kategóriába tartozik, amit szuperízlelőnek nevezünk. Meglepő tény, hogy ez utóbbi bár átlagosan az emberek 25%-a, a hölgyek között 35% (!), míg a férfiak között csak 15% a szuperízlelők aránya. (Jó esetben ebből a szuperízlelő csoportból  kerülnek ki a pálinkabírálók, borkóstolók, ételkritikusok is...)

Kb. 6000 ízlelőbimbó. Ennyi végzi el a munkát.

Az ízlelőbimbók száma a nyelven egyénenként változó, csakúgy mint a szaglóhám képessége a különböző illatok/szagok elkülönítésére.
(Igaz, sokat segít, ha az ember szerencsés géneket örökölt, de az ízlelés és a szaglás is fejleszthető kitartó gyakorlással. Sőt, ez utóbbival jobb eredményeket érhet el valaki,
aki esetleg alkatilag kevésbé lenne képes rá, mint az, aki ugyan jó géneket örökölt, de nem gyakorol. A gyakorlás továbbá az illat- és ízemlékezet fejlesztéséhez is elengedhetetlen.)

Na de vissza a bimbókhoz. Egy átlagos nyelven átlagosan 6000 ízlelőbimbó található, amiket apró kis ízlelőszemölcsök tartanak. Elképesztő, de ezek 10 naponta elpusztulnak és újak nőnek helyettük.
Nos, ezeknek az apróságoknak a mennyisége és a mérete felel azért, hogy mi mennyire érezzük az ízeket! A szuperízlelőknek kisebb és több ízlelőszemölcse van, amik sűrűn helyezkednek el a nyelvükön, ezáltal finomítják az érzékelés képességét.
Az ízlelőbimbók, ezek az idegvégződés-csoportocskák, a nyelven kívül a szájpadláson és a garat falában is megtalálhatók, csoportonként kb. 50-50 sejttel.
A nyelv ízlelőbimbói kapcsolatban állnak a tapintási ingereket közvetítő idegekkel is, így fordulhat elő, hogy egy hús vékonyan szeletelve más ízélményt ad, mint vastagon...

Emlékszem az ízére...

Az ingert szállító idegsejtek az agyban két helyre is szállítanak az ízinformációból: az agykéregbe, ahol azonosítjuk, mit vettünk a szánkba és a kéreg alatt, az érzelmi központhoz közel.
Ezért reagálunk az ízekre nagy érzelmekkel, és ezért jegyzünk meg pl. szörnyű ízeket sok-sok év után is.

Ha lehajtja azt a kupicát...

A pálinkát, a magas alkoholtartalma miatt nehezebb ízlelni, mint bármilyen ételt vagy alacsonyabb alkoholtartalmú italt, mivel az alkohol lezsibbasztja az ízlelőbimbókat. Így mellette más ízt már nem,
vagy csak nehezen képes érzékelni, azonosítani az ember. Részben ezért kell a pálinkát úgy kóstolni, hogy csak annyi italt veszünk a szánkba, hogy egyetlen cseppet legördíthessünk a torkunkon (érdemes tudni, hogy bizonyos komponensek csak a garaton érvényesülnek).

 

Ajándékba választana pálinkát? Itt tudja letölteni ingyenes e-bookomat, melyben ehhez adok segítséget.

 

Látatlanban mondom, túl mohón kortyol

A korty nagysága is számít. Ha túl nagyot kortyolunk a pálinkából, az egész nyelvünk lezsibbad tőle (hogy a többiről ne is szóljak). Találjuk meg a szánkban az optimális kortyméretet, hogy meg tudjuk ízlelni, fel tudjuk fogni az alkohol íze mellett a kívánatos gyümölcsaromákat is. (Vagy rosszabb esetben a pálinkahibákra utaló kellemetlen mellékízeket.)

 

A pálinka gyümölcsösségéről itt írtam korábban.

 

Ha ön igazából enni sem nagyon szeret

Nos, ez probléma. Meglátásom szerint az az ember, aki amúgy is (belső késztetésből fakadóan) szereti elemezni a kóstolt ételek-italok ízét,
illatát, jobb esélyekkel indul, hogy pálinkát is profin kóstoljon. (A Pálinkatündér kóstolási programjában 4-6-8 féle italt is kóstolhat, és ezeken az eseményeken a kóstolás minden apró kis részletéről is beszélünk.)

Ön is logikai érvekre támaszkodva hoz döntéseket?

Néha unalmas már a "brit/amerikai kutatók megállapították" fordulat, de ez most nagyon ott van!
A Cornell Egyetem laboratóriumában rájöttek, hogy az agyban ugyanaz a terület végzi a döntéshozatalt, mint ami az íz- és illatérzetet kezeli. Találtak egy összefüggést, miszerint
az ízekre érzéketlenek amúgy inkább logikai érvekre támaszkodva hozzák meg döntéseiket az életben, az átlagos ízérzékelők inkább improvizatívak. A szuperízlelők viszont a problémáikat, döntéseiket is hosszú ideig boncolgatják.
És Ön melyik csoportba tartozik?

Siessünk! Ahogy öregszünk, úgy csökken az ízlelés képessége

Miközben szemünket a túlterheltség veszélyezteti, addig a többi érzékszervünket elhanyagoljuk. Használni, sőt edzeni kell a nem vizuális érzékszerveinket is, amik meghálálják ezt a fajta törődést.
A tudatos érzékszervi 'edzésekkel' megelőzhető, hogy idősebb korunkban ötször sózzunk meg egy ételt...

Ajánlom itt egy másik írásomat is: ÚT A FALUSZÉLI KERÍTÉSSZAGGATÓTÓL A MINŐSÉGI PÁLINKÁIG

És most mit tegyek? Hogyan tudom fejleszteni az ízlelésemet?

1. Gyakoroljon!

Az ízlelést lehet és kell is fejlesztenünk. Változatos ételekkel, tudatos, lassú evéssel és ivással növekedni fog a sikerélmény is.
A hasonló illatok és ízek megkülönböztetésének gyakorlása fokozza az agy adott területeinek reakcióit.
Sokat segít a tudatos gyakorlásban az összekóstolás, amikor több főzde pálinkáját kóstolja az ember sorra egymás után, amelyek mind egy gyümölcsfajból vagy -fajtából
készültek, így könnyebb összehasonlítani a minőségüket: illatukat, ízüket, harmóniájukat, és az esetleges pálinkahibákat.

Mivel kezdje a gyakorlást?

Ha történetesen a szőlőpálinka ízlelését gyakorolja, ajánlom a Cruxx Cabernet Franc szőlőpálinkáját, majd a Nobilis Irsai Olivér szőlőpálinkát.
Meg fogja érezni, hogy az előbbi telt, sokszínű íze mennyire más, mint a Nobilis gyümölcsös ízének lágysága.  Mindkettő kiváló nedű.
Próbálja most úgy kóstolni, hogy a jövő héten is emlékezni tudjon rá. (Talán ez lesz az Ön illatmemóriájának első pici pálinkaemléke... Wow!)

2. Úri huncutság-e az 'illatolás'?

Szimatoljon bátran kóstoláskor! Az orrüreg szaglóreceptorai az illatmolekulák mellett a mechanikai nyomásra is reagálnak, amit a szimatoló mozgás okoz. Ez fokozza az agyba jutó ingereket.
Kezdje az érett gyümölcsökkel. Gyakorolja az illatukat, behunyt szemmel, lassan. Nemrég szagolgattam áfonyát, csak úgy, a gyümölcsöt magát, aztán félbeharaptam a szemet és úgy is hosszan szaglásztam.
Amikor legközelebb áfonyapálinkát bírálok, ezek az emlékek nagy segítségemre lesznek.

3. Jót is, rosszat is!

Jobb és rosszabb pálinkákat is kell illatolni és kóstolni? Igen. Tudatosan, minden illatfoszlányt, minden cseppet elemezve, amikor az orrunkba, szánkba kerül.
Ha a gyakorlás kedvéért kevésbé jó italokat is kóstolni szeretne, nos ez esetben nem segíthetek. A webshopomban már olyan italokat válogattam elő, amelyek mind kiválóak, vagy még annál is jobbak. Ha szeretne most körülnézni, nincs akadálya.

Sőt. Hadd ajánljam fel ezt a kupont: Eloszorvagyokitt2018 (igen, ékezetek nélkül)
Ha a fizetési oldalon a kupon sorba beírja ezt a szöveget, akkor a szállítási költségre a vendégem, azt nem fogom Önnek felszámítani. Az ajánlat 2018. november 30-ig érvényes.

4. Az agya besegít, ha kéri

Ha Ön idáig eljutott  az olvasásban, valószínűleg az átlagnál jobban érdekli az ízlelés, és kívánom, hogy jól haladjon benne előre.
A pálinka fogyasztásánál az örömöt együtt okozza az illat, az íz, az alkohol, az aromák, a szín, a pohár. Ivás közben tudatosan gondoljon még az ital hőmérsékletére is (ugye, nem több és nem kevesebb 17-18 Celsiusnál?), minden apróság számít.
Jó kísérletezést kívánok!

 

 

Ui.: A végére tartozom egy vallomással:

Az elmúlt egy év a pálinkaszakértői életemben kulcsfontosságú volt: az ötletből vállalkozás és márka született. Nagyon motiváló látni, hogy Ön elkezdi olvasni a cikkeimet,
a vásárlóim már megvették első terméküket tőlem, a cégek a szolgáltatásaimat rendelik meg - ezekért mind-mind nagyon hálás vagyok a követőimnek, olvasóimnak, így most Önnek.

 

 

Hasonló tartalmakért igazán érdemes ide kattintani és ha van új cikkem, azonnal küldöm is.
fb-share-icon
Tweet

Kategória: Szakértői blog Címkék: ízlelés, pálinka, pálinka fogyasztása, pálinkakóstoló

Címkék

alkoholtartalom bírálat cefre desztillálás eredetvédett erjesztés feldolgozás főzde főzőmester gyümölcs gyümölcsfajta gyümölcsszedés hungarikum házasítás közösségi oltalom minőségi pálinka málna pálinka pálinka fogyasztása pálinkafőzde pálinka készítése pálinkakóstoló Pálinka Nemzeti Tanács savvédelem technológia termőterület törvényi szabályozás válogatás ágyazás élesztőgomba évjárat ízlelés

Legutóbbi bejegyzések

  • A málna nagyon érzékeny gyümölcs [videóval]
  • 3 perc múlva tudni fogja, mi a gyémántpárlat
  • Ki nem lőtt [társalgási] töltények a Pálinkatündértől
  • Az ízlelés nem is olyan könnyű – 4 megoldás az azonnali fejlődéshez
  • Egyik percben lédús gyümölcs, a másikban bársonyos itóka. Mi az?

Elsődleges oldalsáv

ITT KEZDJE, mielőtt pálinkát ajándékozna [LETÖLTHETŐ]

Mutatom, mit kell tenni, hogy szakértőbb lehessen

palinka_fb_kreativok

Termékkategóriák

  • Kiváló pálinkák
  • Kiváló pálinkakülönlegességek
  • Díszdobozok
  • Kiegészítők
  • Meglepetéscsomagok

A Pálinkatündér ajánlata

  • Kezdőknek
  • Haladóknak
  • Hölgyeknek
  • Uraknak
  • Fiataloknak
  • Időseknek

Főzdék

  • Agárdi Pálinkafőzde
  • Árpád és Vadász Pálinkák
  • Cruxx Gemina Pálinka
  • Gong Pálinkaház
  • Gyulai Pálinkamanufaktúra
  • Madarasi Pálinkaház
  • Nobilis Pálinkafarm
  • Szigetköz Lelke Pálinkaház
  • Zimek Pálinkamanufaktúra

Gyümölcsök és különleges eljárások

  • Ágyas
  • Alma
  • Barack
  • Birs
  • Cseresznye
  • Érlelt
  • Esszencia
  • Házasítás
  • Körte
  • Málna
  • Meggy
  • Ribizli
  • Szeder
  • Szilva
  • Szőlő
  • Törköly
  • Vadgyümölcs

Kedvelhet és megoszthat

Facebook
Facebook
fb-share-icon
Twitter
Tweet

Footer

palinkatunder.hu

🍷Pálinkamester
🍾 Független szakértői webshop
#pálinka #hungarikum #pálinkakóstolás
⏩⏩⏩Hogyan válasszunk ajándékba?⏪⏪⏪
🖱Katt ide a részletekért 👇

palinkatunder.hu
Boldog 2019-et kívánunk! Köszönöm a vásárlóimnak, a kóstoltató programokon résztvevőknek és üzleti partnereimnek az egész év élményeit! ⠀
.⠀
.⠀
#2019 #happynewyear #pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #pálinkawebshop #pálinkamester #productofhungary #hungarikum #hungaricum #tasteofhungary #drinkstagram
Ha ebben az évben még tanulna, olvasna egy kicsi Ha ebben az évben még tanulna, olvasna egy kicsit a pálinka-bíralasrol, talál nálunk egy kompakt kis minitreninget.
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #pálinkawebshop #pálinkamester #productofhungary #hungarikum #hungaricum #tasteofhungary #drinkstagram
Ez itt most az utolsó pillanat, éljen vele az ü Ez itt most az utolsó pillanat, éljen vele az ünnepek előtt! ⠀
Garantált kiszállítás Budapesten és környékén a 22-ig leadott rendelésekre.⠀
Kattintson a profilomban lévő linkre a karácsonyi ajánlatokért.⠀
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #pálinkawebshop #pálinkamester #productofhungary #hungarikum #hungaricum #tasteofhungary #drinkstagram
Gyors vacsorák ideje. Holnap már az aprósüteményeké a főszerep a konyhában.⠀
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #pálinkawebshop #pálinkamester #productofhungary #hungarikum #hungaricum #tasteofhungary #drinkstagram
Egy utolsó munkanap, és a családé vagyok. Kös Egy utolsó munkanap, és a családé vagyok. Köszönöm az aktív részvételt a mai kóstolóimnak. :-)⠀
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #hungarikum #mutimitiszol #gastronomy #pálinkawebshop #spirit #drink #partydrink #tasting #spirittasting #sommlife #gyümölcspálinka⠀
#karácsony2018 #karácsonyiötletek #karácsony
Most már sok idő tényleg nincs a készülődés Most már sok idő tényleg nincs a készülődéssel, a gyors ebédek és gyors vacsorák jönnek. Ünnepi menü előkészítve? :-)⠀
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #pálinkawebshop #pálinkamester #productofhungary #hungarikum #hungaricum #tasteofhungary #drinkstagram #mik #ikozosseg #közösség #magyarinsta
A férfiasabb karakterű emberek az intenzívebb g A férfiasabb karakterű emberek az intenzívebb gyümölcsök ízeit kedvelik.⠀
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #mik #ikozosseg #mutimitiszol #idézet #napibölcsesség #quote #idezet #idezetek
Ha még lesi az ötleteket, mondok én is, ok? Mi Ha még lesi az ötleteket, mondok én is, ok? Mi lenne, ha idén kerülne a fa alá egy igazán ínyenc ital? Mondjuk egy olyan évjáratból, amiben nem tud csalódni?⠀
Kattintson a profilomban lévő linkre a karácsonyi ajánlatokért.⠀
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #pálinkawebshop #pálinkamester #productofhungary #hungarikum #hungaricum #tasteofhungary #drinkstagram
Egyike az utolsó pálinka kóstoltatás programok Egyike az utolsó pálinka kóstoltatás programoknak az ünnepek előtt. Aztán kis pihenés. 🌲
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #hungarikum #mutimitiszol #gastronomy #pálinkawebshop #spirit #drink #partydrink #tasting #spirittasting #sommlife #gyümölcspálinka
Load More... Follow on Instagram

VÁSÁRLÓI INFORMÁCIÓK

  • Bejelentkezés
  • Kosaram
  • Pénztár
  • Szállítási módok
  • Adatkezelési Szabályzat
  • ÁSZF
  • Kapcsolat
  • VIP-tartalom

Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013 Barion banner
Mi az a Barion?
A Barion elektronikus fizetéseket lebonyolító szolgáltatás, amivel kényelmesen és biztonságosan tud bankkártyával (VISA, VISA Electron, MasterCard, Maestro és American Express) vagy előre feltöltött Barion-egyenleggel fizetni webáruházakban, mobilalkalmazásokban vagy családjának, barátainak.
  • Általános Szerződési Feltételek
  • Adatkezelési Szabályzat
  • Szállítási módok
© 2017 Pálinkatündér
  • @palinkatunder.hu

  • @palinkatunder.hu

  • Social Share

    Facebook Twitter