• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Pálinkatündér

Keresés

Független pálinkaszakértői oldal | kiváló pálinkák webáruháza

Bejelentkezés| Regisztráció
Termék |0 Ft|
  • Főoldal
  • Válogatott pálinkák webshop
  • Szakértői blog
  • Rendezvényre
    • Pálinkabírálat
    • Kínálattervezés
    • Pálinkakóstoló
    • Pohárkölcsönző
  • Rólunk
    • Hívjon bírálónak!
    • Meglepetés-pálinkacsomag
    • Szaktanácsadás
    • VIP-tartalom
    • A pálinkatündérről
    • Kapcsolat
  • [letölthető]
    • [Itt kezdje, mielőtt ajándékozna]
    • [határidő!] Pálinkabíráló minitréning

Egyik percben lédús gyümölcs, a másikban bársonyos itóka. Mi az?

2018-07-31 by MarketingHajni

Egyik percben lédús, ízletes gyümölcs, a következőben pedig bársonyos, simogató itóka. Ami a kettő között történik, az varázslat… na jó, nem egészen: a finom párlat a gondos odafigyelés, és szorgalmas munka eredménye, melynek minden lépése különös figyelmet igényel. Mai cikkünkben azt mutatom be, hogyan lesz a gyümölcsből cefre.

nyito01_fekete_uvegekkozepe

A legutóbbi két cikkben már megismerkedtünk az előkészületekkel: kiválasztottuk a tökéletes termőterületet, a legszebb gyümölcsöket, és ezeket fel is dolgoztuk, hogy jó pálinka-alapanyagok legyenek. A mai cikkben arról lesz szó, hogy ez a feldolgozott gyümölcs hogyan válik cefrévé, mi az utolsó előtti lépés a főzés előtt?

Hogyan lesz a gyümölcsből pálinka? 2. rész: a gyümölcs cefrézése

Mi az a cefrézés?

Legutóbb ott hagytuk abba, hogy az almafélék aprítva vagy darálva, a csonthéjasok kimagozva, a bogyós gyümölcsök bogyótlanítva várnak a folytatásra. Most jön tehát a cefrézés, aminek lényege az erjedés támogatása és kontrollálása.

Minden gyümölcsben van egy pektin nevű kocsonyásító anyag, ami nagyon hasznos, ha lekvárt főzünk belőle, ám kevésbé jótékony, ha pálinkára vágyunk. A cefrézés egyik fontos lépése tehát, hogy megszabaduljunk a pektin hatásától. Ehhez pektinbontó enzimeket kell a cefréhez adni, ami lebontja a sejtfalakat, segít a lényerésben, cukor- és aromafeltárásban. Gyümölcsönként eltérő, hogy pontosan milyen típusú enzim lesz a leghatékonyabb ebben a folyamatban – vannak olyanok, amelyek a keményítőket is lebontják, vagy éppen fokozzák a színanyag extrakcióját.

Savvédelem

A gyümölcsök mindegyike savas valamilyen szinten, de az, hogy mennyi a savtartalma, függ a fajtájától, érettségétől, termőterülettől és még néhány apróságtól. Ez a savtartalom védi a gyümölcsöt (és a cefrét) attól, hogy elszaporodjanak benne a kellemetlen illatot és ízt eredményező káros mikroorganizmusok, amiket nem szeretnénk látni a pálinkánkban – káros anyagokat termelnek és felhasználják az erjedésre szánt cukrot, mielőtt az élesztők kellően elszaporodtak volna. Ezért a gyümölcspép savtartalmát be kell állítani az erjedés előtt, és az ideális szinten tartani a cefrézés során végig. Ezt mindig az adott cefrétől teszik függővé, nincs általános recept: a pálinkamester ellenőrzi a pH értéket, és ha kell, speciális savat ad a cefréhez.

Ébresztő!

A mikroorganizmusoknak több típusa is van, de csak egy olyan csoportot találunk köztük, ami kifejezetten kívánatos a pálinkafőzés szempontjából: az élesztőgombák. Ezek bizonyos típusai, az úgynevezett vadélesztők megtalálhatók a gyümölcs felületén természetes állapotban is, ám ezek sajnos nem megfelelő hatásfokkal működnek. Ezért a cefrézés során fajélesztőket, természetes mikroklímából szelektált, különböző tűrőképességgel rendelkező élesztősejteket kevernek a cefréhez. Ezek beindítják és szinten tartják az erjedési folyamatokat, ami így a kívánt tempóban fog lezajlani.

Ahhoz, hogy az élesztők még jobb munkát tudjanak végezni, bizonyos gyümölcsök esetében élesztőtápsót is kevernek a cefréhez.

Az erjesztés

Erjedésnek azt a folyamatot hívjuk, amikor a gyümölcsben (pontosabban a cefrében) a cukrok alkohollá alakulnak, mégpedig oly‘ módon, hogy az élesztők lebontják a cukrot és melléktermékként (többek között) alkoholt állítanak elő belőlük. Az élesztők a jó barátaink, ha pálinkáról van szó:) Ez a folyamat körülbelül 30 részletben zajlik le, számtalan enzim, bomlás- és melléktermék keletkezik, de senkit nem untatnék a kémiai részletekkel:) A lényeg az, hogy a tökéletes, ideális erjedéshez megfelelő hőmérséklet (jellemzően 17-18 fok), levegőztetés, bizonyos esetekben keverés, és az erjedéshez szükséges tápanyagok biztosítása kell. Szóval ha eddig úgy gondolta, hogy a gyümölcsöt csak beteszik az erjesztőkádba vagy hordóba, és ott elvan magában, akkor nagyot tévedett…

Az erjedés 3 fázisban zajlik: az előerjedés során felszaporodnak az élesztősejtek, a főerjedés során történik a fermentáció, vagyis a cukor alkohollá alakítása, míg az utóerjedés során elfogy a cukor, az élesztők élettere csökken, elpusztulnak és az erjedés befejeződik. Az elhalt élesztők bomlani kezdenek, ami kezdeti szakaszban, kis mennyiségben kellemes ízt ad a végterméknek, de ha túlzott mennyiségben szaporodnak fel, akkor tönkre is tehetik a pálinkát. Ezért nagyon fontos, hogy az erjedés befejeződése után minél hamarabb megkezdődjön a főzés – ami majd következő cikkem témája lesz.

Hasonló tartalmakért igazán érdemes ide kattintani és ha van új cikkem, azonnal küldöm is.
fb-share-icon
Tweet

Kategória: Szakértői blog Címkék: cefre, élesztőgomba, erjesztés, gyümölcs, savvédelem, technológia

Címkék

alkoholtartalom bírálat cefre desztillálás eredetvédett erjesztés feldolgozás főzde főzőmester gyümölcs gyümölcsfajta gyümölcsszedés hungarikum házasítás közösségi oltalom minőségi pálinka málna pálinka pálinka fogyasztása pálinkafőzde pálinka készítése pálinkakóstoló Pálinka Nemzeti Tanács savvédelem technológia termőterület törvényi szabályozás válogatás ágyazás élesztőgomba évjárat ízlelés

Legutóbbi bejegyzések

  • A málna nagyon érzékeny gyümölcs [videóval]
  • 3 perc múlva tudni fogja, mi a gyémántpárlat
  • Ki nem lőtt [társalgási] töltények a Pálinkatündértől
  • Az ízlelés nem is olyan könnyű – 4 megoldás az azonnali fejlődéshez
  • Egyik percben lédús gyümölcs, a másikban bársonyos itóka. Mi az?

Elsődleges oldalsáv

ITT KEZDJE, mielőtt pálinkát ajándékozna [LETÖLTHETŐ]

Mutatom, mit kell tenni, hogy szakértőbb lehessen

palinka_fb_kreativok

Termékkategóriák

  • Kiváló pálinkák
  • Kiváló pálinkakülönlegességek
  • Díszdobozok
  • Kiegészítők
  • Meglepetéscsomagok

A Pálinkatündér ajánlata

  • Kezdőknek
  • Haladóknak
  • Hölgyeknek
  • Uraknak
  • Fiataloknak
  • Időseknek

Főzdék

  • Agárdi Pálinkafőzde
  • Árpád és Vadász Pálinkák
  • Cruxx Gemina Pálinka
  • Gong Pálinkaház
  • Gyulai Pálinkamanufaktúra
  • Madarasi Pálinkaház
  • Nobilis Pálinkafarm
  • Szigetköz Lelke Pálinkaház
  • Zimek Pálinkamanufaktúra

Gyümölcsök és különleges eljárások

  • Ágyas
  • Alma
  • Barack
  • Birs
  • Cseresznye
  • Érlelt
  • Esszencia
  • Házasítás
  • Körte
  • Málna
  • Meggy
  • Ribizli
  • Szeder
  • Szilva
  • Szőlő
  • Törköly
  • Vadgyümölcs

Kedvelhet és megoszthat

Facebook
Facebook
fb-share-icon
Twitter
Tweet

Footer

palinkatunder.hu

🍷Pálinkamester
🍾 Független szakértői webshop
#pálinka #hungarikum #pálinkakóstolás
⏩⏩⏩Hogyan válasszunk ajándékba?⏪⏪⏪
🖱Katt ide a részletekért 👇

palinkatunder.hu
Boldog 2019-et kívánunk! Köszönöm a vásárlóimnak, a kóstoltató programokon résztvevőknek és üzleti partnereimnek az egész év élményeit! ⠀
.⠀
.⠀
#2019 #happynewyear #pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #pálinkawebshop #pálinkamester #productofhungary #hungarikum #hungaricum #tasteofhungary #drinkstagram
Ha ebben az évben még tanulna, olvasna egy kicsi Ha ebben az évben még tanulna, olvasna egy kicsit a pálinka-bíralasrol, talál nálunk egy kompakt kis minitreninget.
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #pálinkawebshop #pálinkamester #productofhungary #hungarikum #hungaricum #tasteofhungary #drinkstagram
Ez itt most az utolsó pillanat, éljen vele az ü Ez itt most az utolsó pillanat, éljen vele az ünnepek előtt! ⠀
Garantált kiszállítás Budapesten és környékén a 22-ig leadott rendelésekre.⠀
Kattintson a profilomban lévő linkre a karácsonyi ajánlatokért.⠀
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #pálinkawebshop #pálinkamester #productofhungary #hungarikum #hungaricum #tasteofhungary #drinkstagram
Gyors vacsorák ideje. Holnap már az aprósüteményeké a főszerep a konyhában.⠀
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #pálinkawebshop #pálinkamester #productofhungary #hungarikum #hungaricum #tasteofhungary #drinkstagram
Egy utolsó munkanap, és a családé vagyok. Kös Egy utolsó munkanap, és a családé vagyok. Köszönöm az aktív részvételt a mai kóstolóimnak. :-)⠀
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #hungarikum #mutimitiszol #gastronomy #pálinkawebshop #spirit #drink #partydrink #tasting #spirittasting #sommlife #gyümölcspálinka⠀
#karácsony2018 #karácsonyiötletek #karácsony
Most már sok idő tényleg nincs a készülődés Most már sok idő tényleg nincs a készülődéssel, a gyors ebédek és gyors vacsorák jönnek. Ünnepi menü előkészítve? :-)⠀
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #pálinkawebshop #pálinkamester #productofhungary #hungarikum #hungaricum #tasteofhungary #drinkstagram #mik #ikozosseg #közösség #magyarinsta
A férfiasabb karakterű emberek az intenzívebb g A férfiasabb karakterű emberek az intenzívebb gyümölcsök ízeit kedvelik.⠀
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #mik #ikozosseg #mutimitiszol #idézet #napibölcsesség #quote #idezet #idezetek
Ha még lesi az ötleteket, mondok én is, ok? Mi Ha még lesi az ötleteket, mondok én is, ok? Mi lenne, ha idén kerülne a fa alá egy igazán ínyenc ital? Mondjuk egy olyan évjáratból, amiben nem tud csalódni?⠀
Kattintson a profilomban lévő linkre a karácsonyi ajánlatokért.⠀
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #pálinkawebshop #pálinkamester #productofhungary #hungarikum #hungaricum #tasteofhungary #drinkstagram
Egyike az utolsó pálinka kóstoltatás programok Egyike az utolsó pálinka kóstoltatás programoknak az ünnepek előtt. Aztán kis pihenés. 🌲
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #hungarikum #mutimitiszol #gastronomy #pálinkawebshop #spirit #drink #partydrink #tasting #spirittasting #sommlife #gyümölcspálinka
Load More... Follow on Instagram

VÁSÁRLÓI INFORMÁCIÓK

  • Bejelentkezés
  • Kosaram
  • Pénztár
  • Szállítási módok
  • Adatkezelési Szabályzat
  • ÁSZF
  • Kapcsolat
  • VIP-tartalom

Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013 Barion banner
Mi az a Barion?
A Barion elektronikus fizetéseket lebonyolító szolgáltatás, amivel kényelmesen és biztonságosan tud bankkártyával (VISA, VISA Electron, MasterCard, Maestro és American Express) vagy előre feltöltött Barion-egyenleggel fizetni webáruházakban, mobilalkalmazásokban vagy családjának, barátainak.
  • Általános Szerződési Feltételek
  • Adatkezelési Szabályzat
  • Szállítási módok
© 2017 Pálinkatündér
  • @palinkatunder.hu

  • @palinkatunder.hu

  • Social Share

    Facebook Twitter