• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Pálinkatündér

Keresés

Független pálinkaszakértői oldal | kiváló pálinkák webáruháza

Bejelentkezés| Regisztráció
Termék |0 Ft|
  • Főoldal
  • Válogatott pálinkák webshop
  • Szakértői blog
  • Rendezvényre
    • Pálinkabírálat
    • Kínálattervezés
    • Pálinkakóstoló
    • Pohárkölcsönző
  • Rólunk
    • Hívjon bírálónak!
    • Meglepetés-pálinkacsomag
    • Szaktanácsadás
    • VIP-tartalom
    • A pálinkatündérről
    • Kapcsolat
  • [letölthető]
    • [Itt kezdje, mielőtt ajándékozna]
    • [határidő!] Pálinkabíráló minitréning

Mitől lesz jó a pálinka? Pontról pontra, 10 lépésen keresztül…

2018-05-19 by MarketingHajni

Amikor borokról beszélünk, egyértelmű, hogy megnézzük a termőterületet, az évjáratot, a szőlő fajtáját, és az adott termelő korábbi italait. Kevesen gondolnak bele, de ezek a tényezők ugyanilyen fontosak a pálinkáknál is. A mai blogbejegyzésben végigkísérjük a pálinka útját a termőföldtől az ajkakig, és megnézzük, mi kell ahhoz, hogy egy pálinka igazán ízletes legyen.

nyito01_fekete_uvegekteteje

Mi befolyásolja a pálinka minőségét? Mitől lesz jó a pálinka?

1. A termőterület kiválasztása

Vannak olyan területek, ahol a legszebb almák teremnek, más tájak a szilvának, vagy épp a bogyós gyümölcsöknek kedveznek. Van, ahol szőlőt termesztenek, és van, ahol kajszit. Természetesen a szőlő megterem a gyümölcsöskert szomszédságában is, sőt, a talán kajszi is elvan az áfonya mellett, de minden gyümölcs más, mások az igényei, és nem biztos, hogy mindegyik egyformán zamatos termést tud hozni ugyanazon a területen. Egy jó pálinkafőző mesternek ezért pontos térkép van a fejében arról, hogy melyik gyümölcsöt melyik tájról kell beszereznie ahhoz, hogy a legízesebb, legjobb minőségű főzetet állíthassa elő.

Erről itt írok bővebben.

2. Az évjárat fontossága

Ahogy a szőlőnél, úgy más gyümölcsöknél is lehetnek jobb vagy rosszabb évek, akár egyazon termőterületen is. Lehet, hogy az egyik nyár ideális, a másik túl meleg. Az egyik évben szárazság van, a másik évben bőséges csapadék öntözi a gyümölcsöst. Egy jó gazda mindent megtesz azért, hogy a növények a lehető legjobban fejlődjenek, de a szeszélyes természetet nem lehet befolyásolni. Néha hiába a legjobb pálinkaház legjobb főzőmestere, ha egy vagy több gyümölcsnek azon a vidéken, abban az évben nem kedveztek az időjárási feltételek, nem lesz jó a belőle készült pálinka sem.

3. A gyümölcs leszedésének időpontja és módja

Ideális esetben a gyümölcsöt a tökéletes érettség állapotában szedik le a fáról. Nem éretlenül, nem túléretten, nem a földről. Óvatosan, ütődéstől, nyomódástól, időjárási viszontagságoktól védve szállítják a feldolgozási helyére a lehető legrövidebb idő alatt. Ez alól egyetlen kivételt az almatermésűek jelentenek, amelyek utóérlelhetők – de szedésükre, szállításukra ugyanúgy különös gondot kell fordítani.

 

INGYENES E-BOOK LETÖLTÉS - 7 PONTOS ÚTMUTATÓ PÁLINKA AJÁNDÉKOZÁSÁHOZ

 

4. A gyümölcs előkészítése

Szintén az ideális esetnél maradva a gyümölcsöt azonnal elő kell készíteni, méghozzá a kellő odafigyeléssel: mosás, szártalanítás, adott esetben magozás vagy bogyózás után jöhet a darabolás, illetve darálás. Házi főzésnél, vagy faluhelyen ezt nem mindig veszik ennyire komolyan, pedig (többek között) ez különbözteti meg a minőségi pálinkát a faluszéli kerítésszaggatótól: a piszkos, földes, száras gyümölcs, vagy a túl sok ledarált növényi rész karcosságot, kellemetlen utóízeket okoz.

Erről itt írok bővebben.

5. Cefrézés

A cefrézés lényege, hogy a gyümölcs erjedésével alkohol keletkezzen. Alkoholmentes cefréből a desztillálás során sem válik alkoholos ital, így ennél a pontnál is könnyen elrontható az egész pálinka. Ez nem csak olyan „elvan magában” jellegű feladat. Az erjedési folyamatot be kell indítani, majd mederben kell tartani, hogy megakadályozzák, illetve lelassítsák azokat a mellékfolyamatokat, amelyek ízben, illatban és alkoholtartalomban is rosszabb, gyengébb pálinkát eredményeznének.

Hogyan lesz bársonyos itóka, nos erről itt írok bővebben.

6. Desztillálás

A jó pálinkához a kierjedt cefrét azonnal le kell párolni. Természetesen fontos, hogy a desztilláló makulátlanul tiszta legyen (ne maradjanak benne maradványok az előző főzetből), a desztillálás során pedig nagy jelentősége van a párlatfrakciók szigorú elválasztásának.

Olvasson bele, mert érdekes

7. Pihentetés

Ebben a szakaszban már csak a megfelelő környezetről kell gondoskodni, odabent a kémia végzi a dolgát. A frissen desztillált pálinka íze ugyanis még kialakulatlan, karcos, élvezhetetlen. Azért kell pihentetni, hogy kialakulhasson benne az egyensúly, a harmónia, lekerekedjenek az ízek.

8. Érlelés

A pálinkákat fahordóban érlelik, hogy a hordóból kioldódó íz- és szín- és illatanyagokkal, újabb aromakomponensekkel gazdagítsák, teltebbé, testesebbé tegyék. Érlelés során fontos a rendszeres mintavétel és ellenőrzés, hogy a fahordó karaktere csak kiegészítse és gazdagítsa a pálinkát, de ne győzze le a gyümölcsöt.

9. Ágyazás

A desztillált és pihentetett pálinkát aszalt és/vagy friss gyümölcságyon legalább három hónapig tárolják. Ez az eljárás újabb íz-, szín- és illatanyagokkal gazdagítja a pálinkát. Ezen felül ez az egyetlen módja a legális édesítésnek is, hiszen az igazi pálinka nem tartalmazhat hozzáadott cukrot, mézet vagy más édesítőket. Az aszalt gyümölcsök koncentrált cukortartalma is beleoldódik az ágyazott pálinkába, így ezek az italok rendszerint édesebbek is.

10. Házasítás

Házasításnak azt nevezzük, amikor kettő vagy több kész pálinkát valamilyen arányban összeöntenek. Ez történhet egy gyümölcsfaj több fajtájából (pl. többféle szőlőpálinka keveréke) vagy különböző fajú gyümölcsökből. Mindig a kapott ital harmóniája, élvezeti értéke dönti el, hogy mely fajtákból milyen mennyiség kerül a házasításba.

Az utolsó 3 lépés már a pálinka típusától függ, nem minden ital esetében beszélünk érlelésről, ágyazásról, illetve házasításról. Minden egyes lépés során nagyon fontos a megfelelő szakértelem és a sok-sok év tapasztalat – itt válik el az igazi pálinkamester az egyszeri pálinkafőzőtől!
Én ezért szentül hiszem, hogy pálinkát főzni és a jó pálinkát megtalálni nem szakma, hanem már-már művészet.

És az összes művészeti ág közül nekem ez áll legközelebb a szívemhez.

 

Hasonló tartalmakért igazán érdemes ide kattintani és ha van új cikkem, azonnal küldöm is.
fb-share-icon
Tweet

Kategória: Szakértői blog Címkék: ágyazás, desztillálás, évjárat, gyümölcsszedés, házasítás, technológia

Címkék

alkoholtartalom bírálat cefre desztillálás eredetvédett erjesztés feldolgozás főzde főzőmester gyümölcs gyümölcsfajta gyümölcsszedés hungarikum házasítás közösségi oltalom minőségi pálinka málna pálinka pálinka fogyasztása pálinkafőzde pálinka készítése pálinkakóstoló Pálinka Nemzeti Tanács savvédelem technológia termőterület törvényi szabályozás válogatás ágyazás élesztőgomba évjárat ízlelés

Legutóbbi bejegyzések

  • A málna nagyon érzékeny gyümölcs [videóval]
  • 3 perc múlva tudni fogja, mi a gyémántpárlat
  • Ki nem lőtt [társalgási] töltények a Pálinkatündértől
  • Az ízlelés nem is olyan könnyű – 4 megoldás az azonnali fejlődéshez
  • Egyik percben lédús gyümölcs, a másikban bársonyos itóka. Mi az?

Elsődleges oldalsáv

ITT KEZDJE, mielőtt pálinkát ajándékozna [LETÖLTHETŐ]

Mutatom, mit kell tenni, hogy szakértőbb lehessen

palinka_fb_kreativok

Termékkategóriák

  • Kiváló pálinkák
  • Kiváló pálinkakülönlegességek
  • Díszdobozok
  • Kiegészítők
  • Meglepetéscsomagok

A Pálinkatündér ajánlata

  • Kezdőknek
  • Haladóknak
  • Hölgyeknek
  • Uraknak
  • Fiataloknak
  • Időseknek

Főzdék

  • Agárdi Pálinkafőzde
  • Árpád és Vadász Pálinkák
  • Cruxx Gemina Pálinka
  • Gong Pálinkaház
  • Gyulai Pálinkamanufaktúra
  • Madarasi Pálinkaház
  • Nobilis Pálinkafarm
  • Szigetköz Lelke Pálinkaház
  • Zimek Pálinkamanufaktúra

Gyümölcsök és különleges eljárások

  • Ágyas
  • Alma
  • Barack
  • Birs
  • Cseresznye
  • Érlelt
  • Esszencia
  • Házasítás
  • Körte
  • Málna
  • Meggy
  • Ribizli
  • Szeder
  • Szilva
  • Szőlő
  • Törköly
  • Vadgyümölcs

Kedvelhet és megoszthat

Facebook
Facebook
fb-share-icon
Twitter
Tweet

Footer

palinkatunder.hu

🍷Pálinkamester
🍾 Független szakértői webshop
#pálinka #hungarikum #pálinkakóstolás
⏩⏩⏩Hogyan válasszunk ajándékba?⏪⏪⏪
🖱Katt ide a részletekért 👇

palinkatunder.hu
Boldog 2019-et kívánunk! Köszönöm a vásárlóimnak, a kóstoltató programokon résztvevőknek és üzleti partnereimnek az egész év élményeit! ⠀
.⠀
.⠀
#2019 #happynewyear #pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #pálinkawebshop #pálinkamester #productofhungary #hungarikum #hungaricum #tasteofhungary #drinkstagram
Ha ebben az évben még tanulna, olvasna egy kicsi Ha ebben az évben még tanulna, olvasna egy kicsit a pálinka-bíralasrol, talál nálunk egy kompakt kis minitreninget.
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #pálinkawebshop #pálinkamester #productofhungary #hungarikum #hungaricum #tasteofhungary #drinkstagram
Ez itt most az utolsó pillanat, éljen vele az ü Ez itt most az utolsó pillanat, éljen vele az ünnepek előtt! ⠀
Garantált kiszállítás Budapesten és környékén a 22-ig leadott rendelésekre.⠀
Kattintson a profilomban lévő linkre a karácsonyi ajánlatokért.⠀
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #pálinkawebshop #pálinkamester #productofhungary #hungarikum #hungaricum #tasteofhungary #drinkstagram
Gyors vacsorák ideje. Holnap már az aprósüteményeké a főszerep a konyhában.⠀
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #pálinkawebshop #pálinkamester #productofhungary #hungarikum #hungaricum #tasteofhungary #drinkstagram
Egy utolsó munkanap, és a családé vagyok. Kös Egy utolsó munkanap, és a családé vagyok. Köszönöm az aktív részvételt a mai kóstolóimnak. :-)⠀
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #hungarikum #mutimitiszol #gastronomy #pálinkawebshop #spirit #drink #partydrink #tasting #spirittasting #sommlife #gyümölcspálinka⠀
#karácsony2018 #karácsonyiötletek #karácsony
Most már sok idő tényleg nincs a készülődés Most már sok idő tényleg nincs a készülődéssel, a gyors ebédek és gyors vacsorák jönnek. Ünnepi menü előkészítve? :-)⠀
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #pálinkawebshop #pálinkamester #productofhungary #hungarikum #hungaricum #tasteofhungary #drinkstagram #mik #ikozosseg #közösség #magyarinsta
A férfiasabb karakterű emberek az intenzívebb g A férfiasabb karakterű emberek az intenzívebb gyümölcsök ízeit kedvelik.⠀
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #mik #ikozosseg #mutimitiszol #idézet #napibölcsesség #quote #idezet #idezetek
Ha még lesi az ötleteket, mondok én is, ok? Mi Ha még lesi az ötleteket, mondok én is, ok? Mi lenne, ha idén kerülne a fa alá egy igazán ínyenc ital? Mondjuk egy olyan évjáratból, amiben nem tud csalódni?⠀
Kattintson a profilomban lévő linkre a karácsonyi ajánlatokért.⠀
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #pálinkawebshop #pálinkamester #productofhungary #hungarikum #hungaricum #tasteofhungary #drinkstagram
Egyike az utolsó pálinka kóstoltatás programok Egyike az utolsó pálinka kóstoltatás programoknak az ünnepek előtt. Aztán kis pihenés. 🌲
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #hungarikum #mutimitiszol #gastronomy #pálinkawebshop #spirit #drink #partydrink #tasting #spirittasting #sommlife #gyümölcspálinka
Load More... Follow on Instagram

VÁSÁRLÓI INFORMÁCIÓK

  • Bejelentkezés
  • Kosaram
  • Pénztár
  • Szállítási módok
  • Adatkezelési Szabályzat
  • ÁSZF
  • Kapcsolat
  • VIP-tartalom

Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013 Barion banner
Mi az a Barion?
A Barion elektronikus fizetéseket lebonyolító szolgáltatás, amivel kényelmesen és biztonságosan tud bankkártyával (VISA, VISA Electron, MasterCard, Maestro és American Express) vagy előre feltöltött Barion-egyenleggel fizetni webáruházakban, mobilalkalmazásokban vagy családjának, barátainak.
  • Általános Szerződési Feltételek
  • Adatkezelési Szabályzat
  • Szállítási módok
© 2017 Pálinkatündér
  • @palinkatunder.hu

  • @palinkatunder.hu

  • Social Share

    Facebook Twitter