• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Pálinkatündér

Keresés

Független pálinkaszakértői oldal | kiváló pálinkák webáruháza

Bejelentkezés| Regisztráció
Termék |0 Ft|
  • Főoldal
  • Válogatott pálinkák webshop
  • Szakértői blog
  • Rendezvényre
    • Pálinkabírálat
    • Kínálattervezés
    • Pálinkakóstoló
    • Pohárkölcsönző
  • Rólunk
    • Hívjon bírálónak!
    • Meglepetés-pálinkacsomag
    • Szaktanácsadás
    • VIP-tartalom
    • A pálinkatündérről
    • Kapcsolat
  • [letölthető]
    • [Itt kezdje, mielőtt ajándékozna]
    • [határidő!] Pálinkabíráló minitréning

Út a faluszéli kerítésszaggatótól a minőségi pálinkáig

2018-07-17 by MarketingHajni

Gondolkodott már azon, hogy mi különbözteti meg a minőségi pálinkát a „faluszéli kerítésszaggatótól”? Mitől lesz az egyik karcos, a másik lágy? A titok a folyamatban van, minden lépésre oda kell figyelni ahhoz, hogy a végeredmény igazi ínyencség legyen. A gyümölcs előkészítése, cefrézése az egyik legfontosabb lépés – ebben merülünk el a mai cikkben.

 

nyito01_fekete_arany_szolo2Hogyan lesz a gyümölcsből pálinka? 1. rész: a feldolgozás

A minőségi pálinka attól lesz kiváló, hogy a készítése során minden lépést különös elővigyázatossággal és szakértelemmel végeznek. Az első, pontosabban a nulladik ilyen lépésről – a termőterületek és a gyümölcsök kiválasztásáról – már írtunk a múltkor, most pedig megnézzük, mi történik ezután a zamatos gyümölcsökkel.

Ha lemaradt arról a részről, itt tudja most elolvasni.

Hogyan lesz a gyümölcsből pálinka? Az előkészítés

1. A teljes érettség elérése

Amikor közeledik az érés időszaka, a gazdák árgus szemmel lesik a gyümölcsöst, hogy elcsípjék azt a pillanatot, amikor tökéletes a termés – sem előbb, sem később  szabad leszedni, így lesznek kerekek és teljesek a zamatok. Sok helyen nem is egyszerre szedik le egy-egy fa terméseit, hiszen ahogy az ágak egymást árnyékolják, úgy a gyümölcsök sem pontosan egyszerre érnek meg rajta. A jó gazda tehát többszöri szedéssel gondoskodik arról, hogy minden szem tökéletes legyen.

A szedés időpontját az időjárás is befolyásolja, nem jó például, ha nagyobb mennyiségű csapadék esik a szedés előtti napon. Jobb reggel szedni, amikor maga a gyümölcs még hűvösebb, a feldolgozás 18-20 fok körül lesz a legjobb.

2. Válogatás

Mi lesz a gyümölcs sorsa? A válogatás során más-más szempontok érvényesülnek a piacra szánt gyümölcs, a konzervipari feldolgozásra, vagy szeszfőzdei feldolgozásra szánt gyümölcsök esetén. A félreértések elkerülése végett ez nem azt jelenti, hogy a pálinkába rosszabb gyümölcs kerül, csak „máshogy jó”, mint az, amit még el kell juttatni a boltok polcaira. A konzervnek való gyümölcsöt például keményebb, érés előtti pillanatban kell leszedni míg a szeszfőzdébe a pont megérett, zamatait éppen csak kibontakoztató gyümölcs az ideális.

3. Tárolás, szállítás

A leszedett gyümölcsnek az a legjobb, ha zárható műanyag tartályba kerül, ami könnyen mosható, fertőtleníthető, így csökkenthetők az oxidációs hatások és a fertőzésveszély.

 

INGYENES E-BOOK LETÖLTÉS - 7 PONTOS ÚTMUTATÓ PÁLINKA AJÁNDÉKOZÁSÁHOZ

 

4. Feldolgozás

Amikor a gyümölcs megérkezik a főzdébe, akkor a főzőmester átveszi: ellenőrzi a minőséget, a fajtajellegeket, a cukortartalmat, majd jöheta tisztítás és a mosás. Nagyon fontos, hogy a gyümölcsről minden szennyeződést eltávolítsanak, ne maradjanak benne szárak, por, ágacskák, ugyanakkor a mosásnak kíméletesnek kell lennie, hiszen a túl erős vízsugár összetörheti, megnyomhatja az érett gyümölcsöket. Kevesen tudják, de még arra is oda kell figyelni, hogy a mosás után lehetőleg minden víz leperegjen a gyümölcsökről, ne maradjon rajta „extra” nedvesség, mert az is ronthat a kész pálinka minőségén.

Az almaféléket ezután aprítják vagy darálják, a csonthéjasokat magozzák, a bogyós gyümölcsöket pedig a borászatban is használt bogyózó gépekkel választják külön a száraktól és a kocsánytól. A magok eltávolítása különösen fontos, hiszen ha ezek benne maradnak a cefrében, fanyar, markáns ízükkel elrontják a kész pálinkát. A bodza magjában lévő olaj ráadásul az egészségre is ártalmas, hánytató és hashajtó hatású.

Ezután következik a megfelelően előkészített gyümölcspép cefrézése, majd a főzés, amikor a cefréből pálinka lesz – de ezek már a következő bejegyzések témái:)

Hasonló tartalmakért igazán érdemes ide kattintani és ha van új cikkem, azonnal küldöm is.
fb-share-icon
Tweet

Kategória: Szakértői blog Címkék: feldolgozás, főzde, főzőmester, gyümölcs, minőségi pálinka, válogatás

Címkék

alkoholtartalom bírálat cefre desztillálás eredetvédett erjesztés feldolgozás főzde főzőmester gyümölcs gyümölcsfajta gyümölcsszedés hungarikum házasítás közösségi oltalom minőségi pálinka málna pálinka pálinka fogyasztása pálinkafőzde pálinka készítése pálinkakóstoló Pálinka Nemzeti Tanács savvédelem technológia termőterület törvényi szabályozás válogatás ágyazás élesztőgomba évjárat ízlelés

Legutóbbi bejegyzések

  • A málna nagyon érzékeny gyümölcs [videóval]
  • 3 perc múlva tudni fogja, mi a gyémántpárlat
  • Ki nem lőtt [társalgási] töltények a Pálinkatündértől
  • Az ízlelés nem is olyan könnyű – 4 megoldás az azonnali fejlődéshez
  • Egyik percben lédús gyümölcs, a másikban bársonyos itóka. Mi az?

Elsődleges oldalsáv

ITT KEZDJE, mielőtt pálinkát ajándékozna [LETÖLTHETŐ]

Mutatom, mit kell tenni, hogy szakértőbb lehessen

palinka_fb_kreativok

Termékkategóriák

  • Kiváló pálinkák
  • Kiváló pálinkakülönlegességek
  • Díszdobozok
  • Kiegészítők
  • Meglepetéscsomagok

A Pálinkatündér ajánlata

  • Kezdőknek
  • Haladóknak
  • Hölgyeknek
  • Uraknak
  • Fiataloknak
  • Időseknek

Főzdék

  • Agárdi Pálinkafőzde
  • Árpád és Vadász Pálinkák
  • Cruxx Gemina Pálinka
  • Gong Pálinkaház
  • Gyulai Pálinkamanufaktúra
  • Madarasi Pálinkaház
  • Nobilis Pálinkafarm
  • Szigetköz Lelke Pálinkaház
  • Zimek Pálinkamanufaktúra

Gyümölcsök és különleges eljárások

  • Ágyas
  • Alma
  • Barack
  • Birs
  • Cseresznye
  • Érlelt
  • Esszencia
  • Házasítás
  • Körte
  • Málna
  • Meggy
  • Ribizli
  • Szeder
  • Szilva
  • Szőlő
  • Törköly
  • Vadgyümölcs

Kedvelhet és megoszthat

Facebook
Facebook
fb-share-icon
Twitter
Tweet

Footer

palinkatunder.hu

🍷Pálinkamester
🍾 Független szakértői webshop
#pálinka #hungarikum #pálinkakóstolás
⏩⏩⏩Hogyan válasszunk ajándékba?⏪⏪⏪
🖱Katt ide a részletekért 👇

palinkatunder.hu
Boldog 2019-et kívánunk! Köszönöm a vásárlóimnak, a kóstoltató programokon résztvevőknek és üzleti partnereimnek az egész év élményeit! ⠀
.⠀
.⠀
#2019 #happynewyear #pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #pálinkawebshop #pálinkamester #productofhungary #hungarikum #hungaricum #tasteofhungary #drinkstagram
Ha ebben az évben még tanulna, olvasna egy kicsi Ha ebben az évben még tanulna, olvasna egy kicsit a pálinka-bíralasrol, talál nálunk egy kompakt kis minitreninget.
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #pálinkawebshop #pálinkamester #productofhungary #hungarikum #hungaricum #tasteofhungary #drinkstagram
Ez itt most az utolsó pillanat, éljen vele az ü Ez itt most az utolsó pillanat, éljen vele az ünnepek előtt! ⠀
Garantált kiszállítás Budapesten és környékén a 22-ig leadott rendelésekre.⠀
Kattintson a profilomban lévő linkre a karácsonyi ajánlatokért.⠀
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #pálinkawebshop #pálinkamester #productofhungary #hungarikum #hungaricum #tasteofhungary #drinkstagram
Gyors vacsorák ideje. Holnap már az aprósüteményeké a főszerep a konyhában.⠀
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #pálinkawebshop #pálinkamester #productofhungary #hungarikum #hungaricum #tasteofhungary #drinkstagram
Egy utolsó munkanap, és a családé vagyok. Kös Egy utolsó munkanap, és a családé vagyok. Köszönöm az aktív részvételt a mai kóstolóimnak. :-)⠀
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #hungarikum #mutimitiszol #gastronomy #pálinkawebshop #spirit #drink #partydrink #tasting #spirittasting #sommlife #gyümölcspálinka⠀
#karácsony2018 #karácsonyiötletek #karácsony
Most már sok idő tényleg nincs a készülődés Most már sok idő tényleg nincs a készülődéssel, a gyors ebédek és gyors vacsorák jönnek. Ünnepi menü előkészítve? :-)⠀
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #pálinkawebshop #pálinkamester #productofhungary #hungarikum #hungaricum #tasteofhungary #drinkstagram #mik #ikozosseg #közösség #magyarinsta
A férfiasabb karakterű emberek az intenzívebb g A férfiasabb karakterű emberek az intenzívebb gyümölcsök ízeit kedvelik.⠀
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #mik #ikozosseg #mutimitiszol #idézet #napibölcsesség #quote #idezet #idezetek
Ha még lesi az ötleteket, mondok én is, ok? Mi Ha még lesi az ötleteket, mondok én is, ok? Mi lenne, ha idén kerülne a fa alá egy igazán ínyenc ital? Mondjuk egy olyan évjáratból, amiben nem tud csalódni?⠀
Kattintson a profilomban lévő linkre a karácsonyi ajánlatokért.⠀
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #pálinkawebshop #pálinkamester #productofhungary #hungarikum #hungaricum #tasteofhungary #drinkstagram
Egyike az utolsó pálinka kóstoltatás programok Egyike az utolsó pálinka kóstoltatás programoknak az ünnepek előtt. Aztán kis pihenés. 🌲
.⠀
.⠀
#pálinkatündér #palinkatunder #pálinka #pálinkaszakértő #minőségipálinka #hungarikum #mutimitiszol #gastronomy #pálinkawebshop #spirit #drink #partydrink #tasting #spirittasting #sommlife #gyümölcspálinka
Load More... Follow on Instagram

VÁSÁRLÓI INFORMÁCIÓK

  • Bejelentkezés
  • Kosaram
  • Pénztár
  • Szállítási módok
  • Adatkezelési Szabályzat
  • ÁSZF
  • Kapcsolat
  • VIP-tartalom

Az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013 Barion banner
Mi az a Barion?
A Barion elektronikus fizetéseket lebonyolító szolgáltatás, amivel kényelmesen és biztonságosan tud bankkártyával (VISA, VISA Electron, MasterCard, Maestro és American Express) vagy előre feltöltött Barion-egyenleggel fizetni webáruházakban, mobilalkalmazásokban vagy családjának, barátainak.
  • Általános Szerződési Feltételek
  • Adatkezelési Szabályzat
  • Szállítási módok
© 2017 Pálinkatündér
  • @palinkatunder.hu

  • @palinkatunder.hu

  • Social Share

    Facebook Twitter